Jom Makan !

Bahan untuk Oreo Pie Crust

70g butter
35g creamwell
70g gula icing
1 biji telur gred C
220 gm tepung gandum (ayak)
30 gm biskut oreo yg dihancurkan.

Cara2:-
Pukul butter,creamwell dan gula icing hingga berkrim.
Masukkan telur dan pukul lg smpai sebati.
Menggunakan speed perlahan masukkan tepung diayak dan putar sekejap.
Kemudian masukkan biskut oreo dan adun guna tangan.
Tekan adunan kedalam 9’ inc Loyang pie dan cucuk guna garfu

.Bakar pada suhu 180’c selama 25 minit@masak.


Dark Sweet Cherry Cheese


100g creamcheese – potong kecil2 supaya cepat cair
20g gula castor
½ tbsp gelatin
30ml fresh milk
100g (dark cherry blendend) – yg ni sy blend dgn sedikit air cherry dlm tin
60ml non-dairy whipping cream (pukul smpi kembang)

Cara2
Campur creamcheese,gula,gelatin dan susu kedalam mangkuk tahan panas dan masak mengunakan kaedah double boiler .Kacau hingga cheese cair.Angkat dan tutup api.

Masukkan cherry yang telah diblend tadi dan kacau rata.
Biarkan sejuk sekejap dan masukkan dalam cream yg tlh diputar tadi. Kacau secara kaup balik.
Masukkan kedalam pie crust yg telah siap dibakar dan bekukan dalam peti ais
Filling Dark Cherry
200ml air cherry dlm tin
2 sdb gula
2 sdb tepung jagung larutkan dgn 1 ½ sdb air

Cara2
Didihkan air cherry dan gula pasir.Setelah gula larut masukkan larutan tepung jagung dan kacau sampai pekat dan meletup2.Tutup api dan biar sejuk.Dah sejuk boleh curah atas cheese yg dah beku dan hias dgn buah cherry…selamat mencuba..

Note: klu nk guna Loyang pai kecil buat separuh adunan shj..

selamat mencuba ! :)

No comments:

Post a Comment